Wat speelt er op dit moment?
De trend is al veel langer aan de gang, maar sinds het Covid-19 Virus velen van ons dagelijks bezig houdt, kunnen we het niet meer ontkennen: De wereld lijkt steeds verder te polariseren: je bent vóór het dragen van mondkapjes of je vindt het complete waanzin. En over welke maatregel je het ook hebt: je treft zowel felle voorstanders als fanatieke tegenstanders.

Mijn ervaringen tot nu toe.
Ik ben zo’n 10 jaar geleden vol met goede intenties de gemeentelijke politiek in gegaan (Voor de geïnteresseerden: Namens GroenLinks). Ik wilde verbindingen leggen, maar zag mij al snel debatteren, ook tegen raadsleden van de SP, de PvdA en D66. Debatteren is dé taal van de politiek, en daar horen standpunten en tegenstellingen bij.

Met alléén maar belangenvertegenwoordigers. De PvdA namens de arbeiders, de SP namens de kansarmen, het CDA namens diegenen die het Heilig Schrift als richtsnoer hanteren, de VVD namens de liberale ondernemers en liberale rijken diegenen die tóch al goed voor zichzelf konden zorgen.

En al die tegenstellingen “ontmoeten” elkaar, hetzij in een coalitie, een soort “hutspot” waar alle frisse elementen van hun smaak worden ontdaan, hetzij in een oppositie…. Ook hier is polarisering en het bevechten van deelbelangen onderdeel van de gekozen politieke structuur.

Dat klinkt niet hoopvol…… en toch zijn er steeds meer onderstromen, die steeds zichtbaarder worden. Het begon met kiezers die heel bewust NIET meer naar de stembus gaan en daarmee een heel duidelijk signaal afgeven: “Dit is niet meer onze manier van onze stem geven!”
Maar wegkijken, niet meer stemmen is alleen maar een protest en nog geen oplossing.

Hoopvol perspectief
Alles begint met een andere manier van kijken.

Heb jij een andere manier van kijken die perspectief biedt? Ik hoor hem graag!

Één andere manier van kijken is de visie dat de huidige polarisatie alleen maar een teken is, dat je elkaar op een dieper niveau nog niet hebt gevonden. En vanuit dat perspectief heb je twee keuzes:

  1. Óf je blijft elkaar “bevechten” op standpunten en het verdedigen van deelbelangen. Daardoor blijf je in de polarisatie hangen.
  2. Óf je gaat samen met elkaar de verbinding zoeken. Zoeken naar een gemeenschappelijke op een diepere laag.

En dat tweede is eng, dóódeng. Want daarvoor moet je in staat te zijn op jezelf te reflecteren, je eigen oordelen en vooroordelen kunnen zien. Daarvoor moet je in staat zijn tegen je ego te kunnen zeggen: “Prima stuurman, jouw gedrevenheid geeft vaart aan mijn gedrevenheid en passie, maar jij bent hier níet de kapitein, niet de baas. Die leiding laten we over aan een groter, universeel geheel.”
(Update 30-8): Én je moet je héél goed kunnen verhouden tot medemensen, mede politici die dat nog even niet kunnen, die nu nog wél de polarisatie opzoeken…. of dat nu is om voor een deelbelang op te komen, of vanuit angst, of vanuit welke andere reden dan ook. Ook hen kan je verbonden krijgen vanuit een gemeenschappelijke collectieve diepere laag, nu of later.

Gelukkig komen er steeds meer mensen en groepen mensen die die verbinding weer in ere willen herstellen. Die hier woorden aan geven en die dat in hun handelen tot uitdrukking brengen.

Denk aan de Theory U van Otto Scharmer. Of de principes van NVC (Non Violent Communication of van Deep Democracy (Variant op consent).

Deep democracy: op zoek naar “Wisdom of the crowd”.

Allemaal manieren om ons op een andere manier dan een polariserend debat tot elkaar te verhouden, de verbinding te zoeken op een diepere laag!

Van Violent naar Non-violent communication.

Het appél: En nu is het alleen nog maar wachten op een nieuwe politieke partij. Een politieke partij die niet denkt vanuit deelbelangen, maar een politieke partij die uitgaat van de heelheid. Die als zienswijze heeft dat we allen deel uitmaken van een groter geheel, een wijsheid die vele natuurvolken altijd al hebben uitgedragen, en die het westen ergens in de middeleeuwen is kwijtgeraakt. Die hoofd én hart met elkaar verbindt! De wereld is eraan toe, Nederland is eraan toe. En jij bent er wellicht ook aan toe!

En wellicht denk je al anders, of voel je al anders en heb je de beste intenties: In deze materiële wereld zijn uiteindelijk jouw gedragingen, jouw handelingen bepalend om het verschil te maken

Ik heb mijn eerste “nieuwe” actie achter de rug. Ik heb GroenLinks heel veel succes gewenst met hun op zich niet verkeerde doelstellingen. Maar uiteindelijk vertegenwoordigt ook GL een deelbelang, en zet zich daarbij af tegen andere belangen.

Ik ga nu op zoek naar een partij waarmee ik mij kan verbinden. Een partij die voor de maatschappij in haar geheel gaat, zonder deze eerst in mootjes te hakken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.