Vrijdag 7-11-2014: bijeenkomst van Lokaal 13 voor raadsleden en griffiers in “De Noviteit” in Monster (ZH) bijgewoondIMAG0734

De sprekers zijn pessimistisch over de gemeentelijke autonomie. Een van de sprekers: “de beweegreden voor de decentralisatie is het besparen van kosten van 2-3 miljard Euro. Over 2-4 jaar evalueert de rijksoverheid de decentralisatie en concludeert dan dat er ongelijkheid is gecreëerd en dat er invoeringsfouten zijn geconstateerd.  Vervolgens wordt de decentralisatie teruggedraaid onder dankzegging voor de gerealiseerde kostenbesparing” 

Twee constateringen van mijn kant:

1. Als bovenstaand scenario onverhoopt bewaarheid wordt, zal het mijn vertrouwen in de rijksoverheid zeker niet vergroten.
2. De rijksoverheid heeft een aantal taken en verantwoordelijkheden aan de gemeenten overgedragen zonder de bijbehorende bevoegdheden. De gemeenten hebben hier niet of nauwelijks inspraak in gehad. De gemeenten hebben nu drie mogelijkheden:
2a: Haar taken verzaken
2b: Haar bevoegdheden verruimen ( de grenzen van de wet opzoeken) om daarmee haar taken naar behoren uit te voeren
2c: Haar verantwoordelijkheden veronachtzamen

2b is naar mijn mening de meest elegante oplossing. Laat de rijksoverheid maar zeggen dat we onze (toegeëigende) bevoegdheden niet mogen gebruiken om de toegewezen taken naar behoren te vervullen.

 

IMAG0735

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.