In de loop der tijden is het streven naar welzijn voorbijgestreefd door het streven naar welvaart…… Wanneer zou dat kunnen zijn begonnen?

Geld (Pecunia) is volgens wikipedia afgeleid van het woord pecus (vee). Ik heb meer koeien dan jij, is nu vervangen door “ik heb meer aandelen/grotere auto/groter huis  etc…”  Toch is dat genot heel kort van duur, en wordt snel tenietgedaan door een onrustige jacht naar nóg meer.

Tegelijkertijd is er een steeds grotere groep mensen die hier geen geluk uit putten. Wat vroeger de hippies waren, zijn nu de voorlopers en wellicht over 10 jaar “mainstream”.

Ik ben een van die mensen die weet wat het is om zonder inkomen te zijn en daarvan de zorgen te kennen. Tegelijkertijd brengt geld geen geluk….

Natuurlijk, een dak boven het hoofd, eten op je bord en geen zorgen voor de dag van morgen: Dat maakt alles veel makkelijker.

Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat we een geldsysteem hebben gecreëerd dat rijken steeds rijker maakt en armen steeds armer. De rijken hadden al te eten en er komen steeds meer armen bij die nog eten noch een dak boven hun hoofd hebben.

Deskundigen roepen steeds meer dat het huidige geldsysteem (ooit opgezet als ruilmiddel) ontwrichtend werkt voor onze maatschappij. het is tekenend dat de bancaire wereld nog steeds geen antwoord heeft op de huidige crisis.

Wat mij hoopt geeft, is dat er steeds meer deskundigen opstaan die wél alternatieven presenteren: Piketty, van Arkel en Lietaer.

Piketty: “Sinds de recessie is 95% van de groei naar de 1% rijksten van de bevolking gegaan”

Tegen iedereen die tegen een eerlijkere verdeling is,  zeg ik: Zeg je dat namens het algemeen belang of uit eigenbelang?

Dat mag, maar zeg het er dan ook bij!

 

 

Bronnen:

Geld en duurzaamheid (Bernard Lietaer e.a.)
— Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem —

Een @nder soort geld
(Helen Toxopeus in gesprek met Henk van Arkel)

Kapitaal in de 21ste eeuw (Thomas Piketty)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.