In de periode mei 2014 april 2018 heb ik met veel plezier als raadslid en op een gegeven moment als fractievoorzitter van GroenLinks Rheden onze achterban mogen vertegenwoordigen. Mooi om onze principes ook in de praktijk te mogen verdedigen. Soms ook pijnlijk omdat onze democratie zodanig is opgezet dat de helft plus een het voor het zeggen heeft, waarbij de minderheid het nakijken heeft (Dan is het principe van consent of deep democracy, wat ik bij wijkontwikkeling vaak hanteer, véle malen beter! Het mooie daarvan is dat juist de klassieke meerderheid achteraf vaak constateert dat de besluitvorming hiermee is verbetert!)

Ik heb er óók veel van geleerd. Geleerd dat de politiek snel polariseert, waarin ik vaak té snel werd meegezogen. Geleerd dat gelijk hebben, niet hetzelfde is als gelijk krijgen. Macht en ego krijgen dan de overhand.

Ik ben er trots op dat we als GroenLinks in die periode meerdere malen een naar ons inziens onterechte belastingverhoging met succes weten tegen te houden. De verhoging van de hondenbelasting en de verhoging van de afvaltarieven voor minima waren daar twee voorbeelden van.

Ik ben persoonlijk tegen vergroting en opschaling van fabrieken, waar de dieren als machines worden ingezet. Voor vlees of voor melk bijvoorbeeld. De fabriek in Ellecom, waar dieren worden ingezet om melk te produceren, lijkt er helaas wel te komen. Om mij goed te oriënteren, ben ik destijds bij de huidige fabriek gaan kijken. De onsmakelijke verhalen over hoe het vroeger ging (ontstekingen aan uiers en de troep die vervolgens uit de melk moet worden gefilterd) zal ik de lezers hier besparen. Het heeft wel gemaakt dat ik sindsdien géén melk meer drink… Ik zie het beeld namelijk nog steeds voor me! Wat me wel duidelijk is geworden: een koe is niet meer dan een produktiemiddel in een excel schema, waarin de produktie van melk wordt gemaximaliseerd, afgezet tegen de kosten van medicijne, voeding, groeimiddelen etcetera..

( Ik ben destijds opgegroeid met Joris Driepinter, een door de overheid gesubsidieerde marketing campagne om maar vooral veel melk te drinken! Dat beeld is bij mij dus 180 graden gedraaid!).

Programmabegroting 2014-2018, 4 november 2014:

 

 

Algemene beschouwingen, 8 juli 2014:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.